Το Υαλουρονικό οξύ στην Αισθητική Οδοντιατρική

Το Υαλουρονικό οξύ στην Αισθητική Οδοντιατρική

Αρθρο του οδοντιάτρου Ζήση Κουδιγκέλη, MD of Laser Academy University of Vienna

Από το 1950, που προσδιορίστηκε για πρώτη φορά η χημική σύνθεσή του, πέρασαν σχεδόν πέντε δεκαετίες για να αρχίσει να χρησιμοποιείται στην Κοσμητολογία. Όταν ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη χρήση του, σύντομα έγινε, μετά το μπότοξ, η πιο δημοφιλής μέθοδος στα ιατρεία των δερματολόγων και των πλαστικών χειρουργών. Άρχισε να χρησιμοποιείται σε μη επεμβατικές αισθητικές θεραπείες για το «γέμισμα» των ρυτίδων και των πτυχώσεων στο πρόσωπο, ως αποτέλεσμα του στρες, της ρύπανσης, των τοξινών που απορροφώνται από τον οργανισμό μας, του καπνίσματος και άλλων επιβαρυντικών παραγόντων.
Σήμερα, το βλέπουμε και στα Οδοντιατρεία, ως μια επί πλέον εργασία αισθητικής αποκατάστασης των ατελειών του προσώπου γύρω από το στόμα.

Τι είναι…
Το υαλουρονικό οξύ είναι ένας φυσικός πολυσακχαρίτη, υδρόφιλο, βιολογικό υλικό, θεμελιώδες στοιχείο του κυρίως δέρματος των ανθρώπων. Υπάρχει από την γέννησή μας, αλλά η ποσότητα που παράγει το σώμα μας μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Βρίσκεται και στους συνδετικούς ιστούς και στις αρθρώσεις, όχι μόνο των ανθρώπων αλλά και των ζώων. Υπολογίζεται πως το ένα τρίτο που υπάρχει στο σώμα μας αντικαθίσταται κάθε μέρα. Εύλογα δημιουργείται και η ανάγκη συμπλήρωσης. Είναι συνήθως προϊόν βιοτεχνολογίας ή λαμβάνεται ως εκχύλισμα φυσικών ουσιών. Έτσι ως φυσικό προϊόν δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα αλλεργίας ή άλλων ανεπιθύμητων ενεργειών σε όποια μορφή και αν χρησιμοποιείται. Ως εκ τούτου, δεν είναι μόνο ότι προσφέρει εντυπωσιακό αποτέλεσμα, είναι επίσης και ασφαλές.

Πως ενεργεί :

Συμβάλει στην ενυδάτωση, επειδή, παρά το μικρό του βάρος (περίπου 7-8 γρ. υπάρχουν στο δέρμα ενός ενηλίκου), έχει την ικανότητα να δεσμεύει μεγάλες ποσότητες υγρασίας (έως και 1.000 φορές το βάρος του). Το υαλουρονικό οξύ ελέγχει το περιεχόμενο του νερού στους ιστούς, επιβραδύνει την διάχυση του νερού από το χόριο ( κυρίως δέρμα ) προς την επιδερμίδα αυξάνοντας την ενυδάτωση του δέρματος. Γι’ αυτό και εκτός από μόριο συγκράτησης υγρασίας και ρυθμιστής ενυδάτωσης του δέρματος, παίζει καθοριστικό ρόλο στην επούλωση τραυμάτων εξαιτίας της αντιφλεγμονώδους δράσης του.
Διατηρεί την ελαστικότητα, καθώς έχει υπολογιστεί πως ένα μόριο υαλουρονικού οξέος μπορεί να αυξήσει κατά 20 φορές τον όγκο του.
Βοηθά στο σχηματισμό νέων κυττάρων και την αντικατάσταση κατεστραμμένων.
Συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου και άλλων ουσιών που συμβάλουν στην διατήρηση της δομής του δέρματος.
Προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, ειδικά όταν το δέρμα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένο στην ηλιακή ακτινοβολία. Τα ορατά αποτελέσματα στην ανάπλαση και ανανέωση της επιδερμίδας αποδεικνύουν τα οφέλη του.
Μεταφέρει πρωτινές, αυξάνει την αντοχή του δέρματος σε βλαπτικούς εξωτερικούς παράγοντες, αποτρέπει την μετατροπή του διαλυτού κολλαγόνου σε αδιάλυτο και ενισχύει την επουλωτική και αναπλαστική ικανότητα του δέρματος, μετά από τραύματα, εκδορές, εγκαύματα, χειρουργικές τομές κλπ.

Τι διορθώνει :
Με το υαλουρονικό μπορούν να διορθωθούν:

Περιστοματικές ρυτίδες
Ρυτίδες μεσόφρυου
Περίγραμμα χειλιών και αύξηση του όγκου τους
Ρυτίδες έκφρασης κάθε είδους
Ρινοπαρειακές αύλακες
Ουλές και σημάδια
Ασυμμετρίες στο πρόσωπο
Εντυπώματα στο πρόσωπο (μικρά λακουβάκια)
Ο Τονισμός διαφόρων χαρακτηριστικών (π.χ. χείλη, μάγουλα και οπουδήποτε αλλού θέλουμε να προσθέσουμε όγκο).

Επεμβαίνοντας σε αυτές τις περιοχές του προσώπου έχουμε ένα απόλυτα φυσικό και ισορροπημένο αποτέλεσμα. Ο ιατρός θα σας συμβουλέψει σε ποια σημεία πρέπει να γίνει η έγχυση ανάλογα με τις προσωπικές σας ανάγκες.

Τεχνική – Διαδικασία – Ασφάλεια

Το υαλουρονικό οξύ είναι ενέσιμη θεραπεία που πραγματοποιείται εύκολα και όσες φορές χρειάζεται, για πολλά χρόνια.
Γίνεται με τοπική αναισθησία με αλοιφή η ενέσιμο αναισθητικό, ώστε να είναι εντελώς ανώδυνη.
Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά και μπορεί κανείς να εμφανιστεί χωρίς πρόβλημα στο περιβάλλον του μετά από μισή ώρα.
Η τοποθέτηση του υλικού γίνεται βήμα-βήμα και μόλις επιτευχθεί το ικανοποιητικό αποτέλεσμα, σταματάμε. Έτσι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος υπερβολής.
Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά, όμως το αν θα χρειαστεί συμπληρωματική θεραπεία, για το ιδανικό αποτέλεσμα, θα φανεί μετά από 2 περίπου εβδομάδες όταν θα έχει υποχωρήσει το οίδημα..
Τα αποτελέσματα διαρκούν από 9 έως 12 μήνες, ανάλογα με τον οργανισμό.
Συνιστάται να χρησιμοποιείται μια φορά τον χρόνο για να έχουμε επί πολλά χρόνια σταθερό και άριστο αποτέλεσμα και επειδή το υλικό είναι προσωρινό, το κάνει ιδιαίτερα ασφαλές λόγω της αναστρεψιμότητας του αποτελέσματος.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι:

η ασφάλεια του υλικού,
η μη ύπαρξη επιπλοκών,
το άμεσο αποτέλεσμα,
η απλότητα της εφαρμογής και
η ικανοποιητική διάρκεια

είναι αυτά που έχουν κάνει το υαλουρονικό το πλέον χρησιμοποιούμενο υλικό από τους Πλαστικούς.
Το ποσοστό ικανοποίησης των ατόμων, που το έχουν χρησιμοποιήσει, είναι υψηλότατο.

Πρέπει να τονίσω, πως για την εξασφάλιση του καλύτερου αποτελέσματος τα ανάλογα περιστατικά γίνονται στον χώρο του Οδοντιατρείου, με την παρουσία και συνεργασία ειδικευμένου Πλαστικού ιατρού.

Πηγή: http://www.stoma.gr/to_ialouroniko_oksi_stin__aisthitiki_odontiatriki-a-9.html

0 comments

No comments. Leave first!

Leave a reply